In veel woningen zijn de slaapkamers vrij klein. Wil je een kleine slaapkamer inrichten als kinderkamer? Hoewel het op het eerste gezicht een uitdaging is, kun je er toch iets van maken. Gebruik je creativiteit! Ook onze tips helpen je op weg.

Meubels op maat

Veel meubels kennen een standaard afmeting, denk aan een bed of kast. Maar in een kleine kamer past dit soms nét niet. Gelukkig hoef je het dan niet meteen op te geven. Je kunt namelijk kiezen voor meubels op maat! Meet op hoeveel ruimte er is en zorg op die manier dat het meubel precies past. Denk aan een kledingkast op maat, die na plaatsing heel mooi past. Dit zit ‘m ook in de opening van de deurtjes, evenals de gewenste opstelling. De zorgvuldige selectie zorgt ook meteen voor een strakke inrichting van de kinderkamer, wat er mooi uitziet. Je kunt een kast bijvoorbeeld ook extra hoog laten maken, zodat deze precies tot het plafond komt. Dit biedt direct meer opbergplek: leg hier bijvoorbeeld de spulletjes neer die niet dagelijks in gebruik zijn, maar die wel een plekje nodig hebben.

Genoeg opbergruimte

Een kleine kamer oogt al snel rommelig. Daarom is het belangrijk om de kamer opgeruimd te houden. Dit doe je door bijvoorbeeld iedere dag even de spulletjes weer op de juiste plek te zetten. Maar ook voldoende opbergruimte draagt bij aan een opgeruimd gevoel. Zorg dat alle spullen ergens terecht kunnen – van kleding tot speelgoed. Een ruime kledingkast kinderkamer is dus zeker een must-have, waar je naast kleding misschien ook schoenen en boeken in kunt stoppen. Om maar iets te noemen! Of richt verschillende hoekjes in voor de spulletjes, maar houd het hierbij dus wel zo netjes mogelijk.

Hoogslapers en multifunctionele meubels

Nog een praktische tip: werk in de hoogte in de kinderkamer! Zeker als het plafond (vrij) hoog is, is dit een uitkomst. Een hoogslaper is bijvoorbeeld een ideale toevoeging aan de kinderkamer. Kids vinden het ook nog eens hartstikke leuk om in zo’n bed te slapen. Het bed is hoog, wat maakt dat je daaronder een bureau kunt plaatsen of een speelhoek kunt inrichten. Dit kan zelfs al verwerkt zitten in het design van een hoogslaper: dat is helemaal makkelijk. Of ga voor andere multifunctionele meubels, zoals een wat hoger bed met daaronder kastruimte. Of denk aan een uitschuifbare bedbank, waar je kind overdag op kan chillen en ’s avonds op kan slapen. Ook een bankje met daaronder opbergruimte is een idee. Aangezien kinderkamers vaak vrij klein zijn, heb je gelukkig de keuze uit een heleboel bijpassende en praktische meubels!

Gezellig, maar niet te druk

Houd er ten slotte rekening mee dat je de inrichting van de kleine kinderkamer een beetje rustig houdt. Natuurlijk mag de kamer best gezellig zijn, met wat knuffels en posters aan de muur bijvoorbeeld. Maar in een te drukke, volle kamer kan een kind niet goed tot rust komen. Maak daarom een selectie in wat er wel en niet een plekje krijgt in de kamer. De rest van het speelgoed leg je bijvoorbeeld in de woonkamer neer, of op een andere plek in huis – om maar een idee te noemen. Wat ook helpt? Kies voor rustige, zachte kleuren, en pas op met (veel) felle kleuren. Je kunt heus nog de lievelingskleur van je kind naar voren laten komen. Vertaal dit bijvoorbeeld niet in felgroen of appelgroen, maar liever in olijfgroen of avocadogroen. Ga ook liever voor lichte kleuren in plaats van donkere kleuren: zo lijkt de kamer optisch groter. Het maakt zeker een verschil!