Door de jaren heen kan het rendement van je cv-ketel afnemen. Dit is zonde, want hierdoor betaal je onnodig veel voor het opwarmen van de ruimtes in huis, de toevoer van warm water naar je kranen en douche, enzovoorts. Reden genoeg om ervoor te zorgen, dat je cv-ketel in huis optimaal rendeert. In dit artikel geven we je enkele tips, om bij te dragen aan het renderen van de cv-ketel. Wist je bijvoorbeeld dat je de cv-ketel aan kunt laten sluiten op zonnepanelen van het dak van je woning? Op deze manier wek je zelf energie op voor het gebruik van de cv-ketel in huis.

Onderhoud aan de cv-ketel uit laten voeren

Allereerst is het ontzettend belangrijk om regelmatig onderhoud aan de cv-ketel uit te laten voeren, zo vertelt een loodgieter uit Deurne. Deze loodgieter waarschuwt dat consumenten de noodzaak van het onderhouden van cv-ketels regelmatig onderschatten, met alle gevolgen van dien. Zo raken de onderdelen van de cv-ketel versleten, waardoor deze steeds minder goed werkt. Daarbij kunnen er tijdens het gebruik van de cv-ketel storingen optreden, die lastig zelf te verhelpen zijn. Reden genoeg om de cv-ketel in ieder geval eens per twee jaar na te laten kijken.

Mocht het onderhouden van de cv-ketel niet langer rendabel zijn, dan een loodgieter de cv-ketel voor je vervangen. In dit geval kan het slim zijn om een warmtepomp in huis te overwegen. Een warmtepomp is energiezuiniger dan een cv-ketel en heeft daarbij een lager energieverbruik.

De cv-ketel bijvullen en leidingen ontluchten

Je zal de cv-ketel eens in de zoveel tijd bij moeten vullen. Dit is een klusje die je zelf uit kunt voeren, zonder de hulp van een loodgieter in te moeten schakelen. In de handleiding van je cv-ketel vind je hoe het bijvullen van een cv-ketel in z’n werk gaat. Nadat de cv-ketel is bijgevuld, is het belangrijk om de leidingen te ontluchten. Zonder het ontluchten van de leidingen zou er lucht in de leidingen blijven zitten. Dit betekent dat er minder warmte door de leidingen vervoerd kan worden, waardoor het rendement van de cv-ketel afneemt.