In Nederland heeft douglashout in korte tijd enorme populariteit gewonnen als dé houtsoort voor tuinprojecten. Niet voor niet is douglas hout bij HOUTvakman.nl een van de meest populaire tuinhout soorten. Het is een van de weinige houtsoorten die zonder verdere behandeling in de tuin kan worden gebruikt. Maar waarom kiezen zoveel mensen voor douglas hout? Laten we hier eens wat dieper op ingaan.

Douglashout

Douglas hout staat bekend om zijn sterkte, duurzaamheid, warme uitstraling & optimale prijs-kwaliteit verhouding. Dit hout kan onbehandeld buiten verwerkt worden, zolang direct grondcontact maar wordt vermeden, en is een voordelig alternatief voor eikenhout. Douglas  wordt veel gebruikt voor diverse tuinconstructies, zoals schuren, tuinhuisjes, overkappingen, schuttingen, pergola's en terrassen. Met een duurzaamheidsklasse van 3 heeft onbehandeld douglashout een levensduur van circa 15 jaar, ideaal voor buitentoepassingen dus. Het heeft een prachtige, robuuste uitstraling en straalt warmte en sfeer uit dankzij de mooie vlamstructuur en roodachtige kleurtinten. 

Douglas / lariks? 

Vaak wordt er getwijfeld tussen douglas en lariks, of is er in ieder geval veel onduidelijkheid over het verschil. Het helpt niet dat veel online aanbieders dit hout ook als 1 houtsoort aanbieden, want dat is toch echt niet juist! Siberisch lariks is net iets sterker dan douglas, heeft een lichtere kleur (geelachtig), oog door de vele noesten wat rustieker en is ook iets duurder. In Nederland wordt douglas het meeste gebruikt, zeker ook omdat douglas veelvuldig verkrijgbaar is in de wat grotere (constructiebalk) afmetingen, lariks niet. 

Ruw & geschaafd

Wij bieden we een breed assortiment douglas hout, waaronder ruw en geschaafd douglas. Ruw hout wordt rechtstreeks uit de zagerij geleverd, zonder verdere nabewerking. Het heeft een ruw oppervlak met houtvezels en oneffenheden, en kan onregelmatigheden vertonen. Voor wie op zoek is naar rechter, egaler en maatvaster tuinhout, moet echt kiezen voor geschaafd hout. Hierbij wordt het ruwe hout vervolgens nog machinaal geschaafd, wat zorgt voor een gladder en vlakker oppervlak. Houd ook rekening met het verschil tussen ad (vers) en kd (kunstmatig teruggedroogd) hout. KD douglas is wat duurder, maar ook wat stabieler waardoor het wat minder zal werken / scheuren: Zeker het overwegen waar dus.

Douglas hout is niet alleen praktisch en duurzaam, maar voegt ook een natuurlijke en rustieke uitstraling toe aan je tuinproject. Dus, waar wacht je nog op? Twijfel je nog een beetje, bekijk hier dan alle houten planken van HOUTvakman, al is het maar voor de zekerheid!