Metalen producten komen steeds vaker terug in interieurs. Het materiaal past bijvoorbeeld goed bij een industriële interieurstijl. Ook buiten woningen wordt veel met metalen producten gewerkt. Denk aan de toepassing van een metalen frame voor een machine, of denk aan de productie van duurzame metalen tandwielen. Bij de verwerking van metaal komt veel kijken. Ben jij bekend met termen als kantafronding, of bijvoorbeeld lasersnijden? Het zijn specialistische bewerkingen van metaal, vaak toegepast middels grote machines. Metaal wat hierbij gebruikt wordt, wijkt af van de toepassingen binnen interieurs. In een interieur wordt vaak gekozen voor bijvoorbeeld een glanzende aluminium plaat. Zo’n plaat is opgebouwd uit metaal met folie. Veel industriële partijen die zich richten op kantafronding en lasersnijden bieden dat materiaal niet. 

In dit artikel lees je meer over de industriële bewerkingen van metalen. Wat komt hier allemaal bij kijken? 

Online platforms voor het laten bewerken van metaal

Organisaties die op zoek zijn naar bewerkte metalen materialen kunnen hiervoor gebruik maken van een online platform. Deze platforms bieden organisaties de mogelijkheid om een eigen DXF- of Step-bestand te uploaden. Vervolgens voert een specialist de gewenste productinformatie door. Denk aan de gewenste afwerking, het materiaal dat gebruikt moet worden en het aantal producten dat moet worden gerealiseerd. Op basis van deze input ontvang je vanaf het platform vervolgens een offerte. 

Veel van deze bedrijven werken met grote machines, die 24 uur per dag en 7 dagen per week draaien. Op deze manier kunnen op maat gemaakte metalen componenten relatief snel geleverd worden. Hierbij maakt het niet uit of het om een losse plaat gaat, of een complete constructie. 

Verschillende termen bij de bewerking van metalen

Wie zich verdiept in het bewerken van metalen zal al snel opmerken dat hierbij verschillende termen gebruikt worden. Onder kantafronding verstaat men het proces, waarbij de scherpe randen of hoeken van een metalen component worden afgerond. Op deze manier maakt men een product veiliger. Bij het ontbramen tracht men de ruwe randen, die ook wel bramen genoemd worden, van het staal te verwijderen. Deze bramen zijn het gevolg van het snijden of bewerken van het materiaal. Het voordeel van het ontbramen is het feit, dat het materiaal glad en gelijkmatig wordt. 

Een derde bewerking die je regelmatig tegen zal komen is het afbramen van een metalen component. Het afbramen van metaal komt overeen met het ontbramen hiervan. Het gaat om dezelfde bewerking.