Het indelen van je woonkamer is een leuke klus, maar het kan soms ook lastig zijn. Het geheel moet immers passen bij de rest van je woning; denk aan je woonkamer, hal, slaapkamer, et cetera. Voor een goede afstemming kun je dus niet zo maar even de IKEA binnenlopen en alles meenemen wat je mooi vindt (hoe verleidelijk dat bij de IKEA ook is). Je moet nadenken over de kleuren, de stijl, de materialen en de sfeer. Welke combinaties ga je kiezen? In andere woorden: hoe creëer je je droomwoonkamer?

Kies de juiste stijl

Om je ideale woonkamer goed op te zetten moet je als eerste gaan nadenken over de stijl. Die is immers bepalend voor bijna al je volgende keuzes. Gelukkig is deze stap (meestal) nog niet zo moeilijk. Kies gewoon wat jij mooi vindt. Landelijk, modern, industrieel? Of misschien een combinatie tussen twee stijlen?

Maak een indeling

Nu je de stijl hebt vastgesteld, is het tijd om er een meetlint en potlood bij te pakken. Meet de omvang en oppervlakte van je huidige woonkamer. Hoe deel je dit zo mooi en efficiënt mogelijk in? Ga meten, passen en tekenen. Door eerst de stijl vast te stellen en vervolgens een soort plattegrond te tekenen, creëer je indirect al een lijstje van spullen die jij nodig hebt.

Werk het verder uit

Bekijk het lijstje en je plattegrond. Waarschijnlijk schieten er al een groot aantal spulletjes door je hoofd die je nodig hebt. Schrijf alles op wat je kunt bedenken en kijk eventueel al op internet naar meubilair, decoratie, elektronica en andere dingen voor je droomwoonkamer. Zo kun je een goed idee opdoen van de mogelijkheden en zie je wellicht nieuwe kansen.

De laatste tips

Vind je keuzes maken lastig en word je een beetje overspoeld door alle opties? Begin dan bij alle grote onderdelen in je woonkamer. Denk aan je bank en een paar stoelen, maar ook de salontafel, tv-meubel, een kast en de gordijnen. Dit zijn immers alle grote stukken meubilair in je woonkamer. Door eerst deze onderdelen te plaatsen is de halve klus al klaar. Nadien hoef je enkel nog de kleine onderdelen zoals decoratie en bijzettafeltjes hier op af te stemmen.