In deze dure tijden waarin je graag geld overhoudt om leuke dingen te doen zijn er diverse manieren om dat voor elkaar te krijgen. Een daarvan is bezuinigen op energie. Maar hoe je dat voor elkaar krijgt? Hier lees je enkele tips. 

Duurzame verlichting

LED verlichting is een goede manier om energie te besparen. Een LED lamp verbruikt een stuk minder dan de traditionele halogeen verlichting: waar dit vroeger 50 watt verbruikt nu een lamp 5-7 watt. Daarbij gaan deze lampen een stuk langer mee, dus hoef je deze ook minder snel te vervangen. Daarbij zijn er tegenwoordig veel leuke designs te vinden, dus heb je nog eens een extra reden om de verlichting aan te pakken. 

Slimme thermostaat

Je krijgt ze tegenwoordig vaak cadeau bij een nieuwe CV ketel: de slimme thermostaten. Hierop kan je makkelijk zien wat je dagelijks verbruikt en omdat deze vaak via een app in te stellen zijn bespaar je nog eens flink op stroom- en gaskosten. Zo kan je makkelijk de temperatuur in huis op afstand instellen. Maar ook kunnen deze slimme thermostaten zich zelf aanpassen aan de situatie: wanneer je thuis bent wordt er gestookt, is er niemand thuis dan gaat de temperatuur omlaag. De aanwezigheid wordt namelijk via sensors gemeten. 
Wanneer je ook investeert in slimme thermostaatknoppen, kan je per kamer de temperatuur regelen. Dat is nog eens handig!

Energie vergelijken

Niet alleen kan je op energie besparen, maar ook op de maandelijkse kosten. Wanneer je energie gaat vergelijken via een energievergelijkingssite krijg je een mooi overzicht met energieleveranciers met elk hun voorwaarden en energiebronnen (grijs, groen of beiden). Zo kan je dus voor duurzame bronnen kiezen voor de beste prijs. Jaarlijks overstappen van energieleverancier scheelt namelijk aanzienlijk in de prijs dankzij de welkomstbonus. Deze geldt overigens alleen voor het eerste jaar, daarna gelden weer de normale tarieven.

Isolatie

Waarschijnlijk een van de belangrijkste stap om energie te besparen is investeren in goede isolatie in het huis. Dat betekent het dak, ramen en muren goed isoleren. Zo hou je de kou buiten en de opgewekte warmte binnen. Zo kan je flink besparen op de energierekening.