LED lampen zijn de laatste jaren heel erg geëvolueerd. De 'kinderziektes' zijn voorbij. LED verlichting bestaat in alle vormen en de lampen zijn geschikt voor binnen en buiten.

LED lampen als pure decoratie

Lampen waarbij de lichtbron volledig zichtbaar is, zijn heel erg trendy. Denk maar aan de 'octopus' hanglampen, draadlampen of lampen met een helder glazen lampenkap. Dé trend zijn de lampen die enkel bestaan uit een snoer met een fitting. Uiteraard kies je daar voor decoratieve lampen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat in een LED lamp. Denk bijvoorbeeld aan een lamp in de vorm van een ballon, en paddenstoel, een ster, een wijnfles, een ring, een lus, een druipkaars, een spiraal of een wolk. En dan vermelden we ze nog niet allemaal. Met andere woorden: de LED lamp is op zichzelf een klein kunstwerkje geworden.

Waarom kiezen voor LED verlichting?

Naast het zuinig verbruik, hebben LED lampen nog andere voordelen: 

  • Ze gaan langer mee dan de traditionele lampen.
  • Ze zijn veilig omdat ze bijna geen warmte produceren.
  • Ze zijn sterker dan de gewone lampen omdat ze schok- en trilbestendig zijn. Er is geen gloeidraad die makkelijk stuk gaat.

Koud of warm?

Je verlichting bepaalt de sfeer in een ruimte. Zo kan koud-wit licht ideaal zijn voor een werk- of hobbykamer, terwijl warm-wit licht eerder geschikt is voor de zithoek, de slaapkamer of de eetkamer bijvoorbeeld. Gelukkig heb je de keuze bij de LED-lampen. Bekijk ook of de lamp dimbaar is. Ook dit is een belangrijk gegeven om sfeer te creëren.

Het is even wennen

Waar het vroeger zeer duidelijk was hoeveel licht een lamp gaf, is het bij LED verlichting even uittesten. Zo moet je experimenteren met Lumen (de hoeveelheid zichtbaar licht die een lamp uitstraalt naar alle richtingen) en het 'gelijk aan Watt' gegeven. Watt is het vermogen van een lamp, de energie die ze verbruikt. LED-lampen stralen een veel meer gericht licht uit, en daardoor gedragen ze zich anders dan gloeilampen. Producenten lossen dit euvel op door LED lampen te ontwerpen met een speciale behuizing. Een alternatief is de filament LED-gloeilamp. Dit is een lamp met een LED-gloeidraad waardoor het licht meer geleidelijk verspreid wordt. Zo zijn er nog heel wat varianten om precies dat licht te verkrijgen dat je zelf wilt.