We kennen allemaal de discussie dat het duurzaam omgaan met energie alsmaar belangrijker wordt. Zowel bedrijven als huizenbezitters kunnen hier een steentje aan bijdragen en er wordt van ons allemaal verwacht dat we dit ook doen. Maar wat doe jij thuis aan het besparen van energie? Het kan erg makkelijk zijn, maar toch moeten we nog vele stappen zetten om minder afhankelijk te worden van het milieu.

Energiebesparende initiatieven

Als je kijkt naar het bedrijfsleven dan zijn er genoeg initiatieven te vinden waarmee wordt bijgedragen aan een meer duurzaam gebruik van energiebronnen. Zo worden er tegenwoordig steeds meer nul-op-de-meter-woningen opgeleverd, zijn er verschillende bedrijven die een smart grid opzetten (een energienet dat het aanbod van energiebronnen wordt afgestemd op de actuele vraag) en liggen er op steeds meer huizen zonnepanelen. In je eigen woning kun je met een paar simpele trucjes ook zeer gemakkelijk een bijdrage leveren.

Thuis energie besparen

Denk bijvoorbeeld aan het verbruik van water. Sommige mensen douchen extra lang omdat het zo lekker warm is, maar beseffen niet dat het onnodig veel water verbruikt. Ook staat in sommige huizen de verwarming wel 24 uur per dag aan terwijl we ‘s nachts gewoon onder ons deken liggen. Allemaal verspilde energie, en dat is zonde. Zo zijn er in vrijwel ieder huis mogelijkheden om energie te besparen. Soms beetje bij beetje, maar ook alle kleine beetjes energie maken samen veel energie. 

We zijn allemaal aangesloten op een energienetwerk om de energie te gebruiken die we nodig hebben. In elke woonwijk staan transformatorstations om ervoor te zorgen dat jij geen energie tekort komt. Belangrijk om te beseffen is dat we zuinig met deze luxe moeten omgaan. Niet alleen voor het milieu, ook voor de portemonnee. De overheid heeft zelfs verschillende campagnes gevoerd om mensen te stimuleren om zuinig met energie om te gaan. Als we allemaal ons beste beentje hierin voorzetten, zetten we een reuzenstap in de goede richting.