We spreken allemaal van paperless office, maar we zijn er nog lang niet. De vraag is zelfs of we ooit zo ver zullen raken? En willen we dit wel? Eerlijk gezegd, zal het waarschijnlijk nooit volledig die kant uitgaan. Integendeel, er wordt meer dan ooit geprint. Een document dat ook maar één foutje bevat, wordt opnieuw geprint. Een tekst die je per mail toegestuurd krijgt, print je liever uit dan hem op je scherm te zitten lezen. Printen wordt zo makkelijk en printers werken alsmaar sneller. We zitter er niet meer mee om een pagina minder of meer te printen. En het papier wordt toch gerecupereerd, denken we er dan maar onmiddellijk bij. Het veelvuldig printen heeft natuurlijk als gevolg dat het verbruik van inkt stijgt. Betekent dit dan toch: meer kosten?

Goedkope inkt of inkt van een merk?

Inkt voor je printer is echt niet goedkoop. Er wordt gezocht naar alternatieven en we grijpen vaak naar inkt van onbekende merken. Maar is die ook beter? Men leest vaak reacties dat de inktcartridges van namaak-merken (ook wel: huismerken genoemd) niet voor 100% functioneren. Dit komt omdat je printer is ingesteld op inkt van zijn eigen merk. Anderzijds zouden inktpatronen van huismerken ook minder inkt bevatten en daarom sneller leeg zijn. Het is dan misschien toch aan te raden om inkt van hetzelfde merk als je printer aan te kopen.

Maak het jezelf makkelijk

Zoals je tegenwoordig alles online vindt, kun je ook perfect online inkt bestellen. Sommige merken of verkooppunten helpen jou zelfs om op tijd je inktpatronen te vervangen. Er wordt vanop afstand over je printer gewaakt! Je krijgt een voorstel tot bestellen en je hoeft het enkel goed te keuren. Je krijgt je inktpatronen thuis geleverd. Een luxe en een zorg minder!

Wil je toch je kosten beperken?

Als je je printkosten toch wilt beperken zonder er te veel nadeel van te ondervinden, lees dan hier nog een paar tips:

  • Print zoveel mogelijk op twee zijden van je blad.
  • Voor bepaalde documenten is het voldoende om ze in 'low quality' te printen: minder inktverbruik.
  • Print zoveel mogelijk in zwart-wit.
  • Kies een printer met afzonderlijke inktpatronen voor de vier kleuren. Zo hoef je enkel één kleur per keer te vervangen.
  • Gebruik regelmatig je printer. Bij printers die te lang stilstaan, kan de inkt gaan opdrogen.