Tegenwoordig wordt er in de keuken niet alleen meer gekookt of de vaat gedaan. Er wordt ook in geleefd. Kinderen maken er hun huiswerk of je knutselt aan de keukentafel. Dit geldt zowel voor afgesloten als voor open keukens. De keuken wordt een onderdeel van je woonruimte. Je keuken gezellig inrichten doe je met de gepaste keuken verlichting. Maar welke verlichting plaats je waar? Welk soort licht gebruik je en hoe intens wil je je licht hebben? Laat je inspireren door de volgende ideeën en tips.
 

Welk licht kies je waar?

In je keuken heb je meerdere lichtpunten nodig. Zo kies je bijvoorbeeld boven je eettafel een centraal lichtpunt met sfeervol licht dat niet in de ogen schijnt. Denk aan een stijlvolle luchter of meerdere kleine hanglampen. Eventueel vul je deze eethoek nog aan met een bijpassende wandlamp. Voor boven het aanrecht heb je helder licht nodig zodat je goed kunt werken. Denk hierbij aan ingebouwde of opbouw-spots. Hiermee kun je het licht gericht laten schijnen. Voor de ruimte tussen je boven- en onderkasten kun je kiezen voor langwerpig kastverlichting. Werk deze onzichtbaar in onder de bovenste kast en je hebt altijd het perfecte licht als je het nodig hebt. Heb je een grote of een vrij donkere keuken en zijn al deze lichtpunten niet voldoende? Dan kun je extra een plafondlamp installeren. Deze zijn over het algemeen vrij discreet en passen perfect bij al je andere lichtpunten. Hou bij het installeren van je keuken verlichting de volgende stelling aan: 'Beter een paar lichtpunten meer die je zelden gebruikt dan te weinig lichtpunten die je vaak mist.'
 

Kies voor stijl en comfort

Keuken verlichting bestaat in alle stijlen. Kies voor strak design voor je moderne of Scandinavische keuken. Ga voor een robuust armatuur, bijvoorbeeld in koper, voor je industriële woning en ga voor romantische verlichting voor je landelijk interieur. Kijk ook naar de lichtwarmte, ook wel lichtkleur genoemd, die geproduceerd wordt. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin. Heel koud-wit licht maakt een omgeving koel, warm-wit licht brengt sfeer. Ga ook na of de lamp waarvoor jij kiest dimbaar is. Zo kun je nog meer die sfeer in je keuken creëren die het beste bij jou past.
 Naar boven