Een goed bed is natuurlijk één van de belangrijkste zaken voor een goede nachtrust. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor het juiste bed kun je je ook gaan verdiepen in de energie in je woning. Heeft het huis bijvoorbeeld dubbel glas, is het goed geïsoleerd en zijn er ook zonnepanelen aanwezig? Grote kans dat de zonnepanelen nog niet op het dak liggen. Gelukkig komt er wel steeds meer vraag naar zonnepanelen. Dit is niet verassend aangezien de energierekening fors omlaag kan gaan door het zelf opwekken van stroom. Daarnaast kan je al beginnen met jouw energie vergelijken bij Independer om zo te bekijken wat je kunt besparen.

Een goede nachtrust is goud waard

De slaapkamer is misschien wel de belangrijkste kamer in het huis. Je nachtrust is enorm belangrijk om overdag goed te functioneren. Onder andere een goede temperatuur in je slaapkamer is erg belangrijk. Sommige mensen slapen zomers en ‘s winters met het raam open, waar anderen graag de verwarming aanzetten in de winter. Een prettige temperatuur en goede ventilatie zijn belangrijk en hebben vanzelfsprekend ook invloed op de energierekening. Door in de zomer overdag je gordijnen dicht te houden, blijft je kamer koel en hoef je deze niet of minder met apparaten te koelen. Zo bespaar je eenvoudig op je energierekening.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede oplossing om het verbruik te compenseren maar het verbruik terug brengen is minimaal net zo belangrijk. Zo kun je door het goed laten isoleren van de woning ieder jaar ontzettend veel besparen. Natuurlijk zal een woning uit de jaren 50 veel meer kunnen besparen door isolatie dan een woning uit de jaren 80, maar het is wel verstandig om te informeren of je door middel van isolatie kunt gaan besparen op je verbruik en daarmee je energierekening kunt verlagen.

Kleine beetjes helpen

Uiteraard heeft niet iedereen het geld liggen om zelf zonnepanelen te kopen. Gelukkig zijn er ook kleinere ingrepen om te besparen op de energierekening. Denk er bijvoorbeeld aan om de lampen uit te zetten in de kamers waar je niet bent. Een klein leeslampje in de slaapkamer is niet alleen fijner dan een grote lamp aan het plafond maar ook zuiniger in het gebruik. Ook is het verstandig om eventuele gloeilampen te vervangen voor spaarlampen.

Waterbed en elektrische deken?

Met een elektrische deken kun je er op een voordelige manier voor zorgen dat je ’s winters lekker warm door de nacht komt. Voor een gemiddeld persoon komt het stroomverbruik van een elektrische deken op ongeveer 30kWh per jaar uit. Dit komt neer op € 7,- per jaar.

Een waterbed is daarentegen een absolute grootverbruiker met een stroomverbruik van 700kWh op jaarbasis. Naast de aanschafkosten zitten er behoorlijk hoge terugkerende kosten aan het gebruik van een waterbed.

Zoals je hebt gelezen zijn er vele manieren om je slaapkamer energiezuiniger en beter leefbaar te maken. Kleine aanpassingen zoals het sluiten van de gordijnen wanneer de zon binnenkomt tot het aanschaffen van een waterbed. Met kleine aanpassingen kun je er al voor zorgen dat je goed aan je nachtrust toekomt in een prettig bed en dat je tegelijk ook nog eens bespaart op je energierekening.