Een massief houten vloer is prachtig en geeft je woonkamer een ruimtelijke, luxe uitstraling. Wel is het lastig om hem goed te onderhouden, en is hij niet geschikt voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Wil je toch graag een houten vloer kopen, dan kun je beter kiezen voor parket. Dit ziet er net zo mooi uit, en is ook nog eens makkelijk te onderhouden. In dit blog geven wij informatie over parketvloeren. Laat jezelf overtuigen van het gemak voor parket!

 

Wat is parket?

Parket bestaat uit twee delen. Wanneer je een parketvloer hebt, zie je alleen de houten toplaag. Dit geeft het gevoel van een massief houten vloer. Onder deze bovenlaag zitten een aantal lagen van multiplex. De lagen zijn haaks op elkaar geplaatst en geperst. Op die manier trekt het hout niet krom, wat wel gebeurt bij massief houten vloeren. Hout ‘werkt’: het reageert op warmte en kou. Door de houten bovenlaag aan de multiplexlagen te bevestigen, gebeurt dit niet bij parket. Je kunt uiteraard kiezen welk soort hout je op de vloer wil leggen, maar er zijn nog meer opties. Parketvloeren worden op verschillende manieren bewerkt: geolied, geborsteld, handgeschraapt en gerookt. Op die manier is er altijd wel een vloer die aansluit bij jouw persoonlijke wensen. 

 

Hoe leg ik parket? 

Er zijn meerdere opties om uit te kiezen als je een houten vloer gaat leggen. Parket wordt vastgemaakt door middel van een tand-groefbeweging. Je kunt ervoor kiezen om het parket zwevend te leggen of helemaal te verlijmen. Wanneer je het zwevend legt, worden alleen de planken aan elkaar gelijmd. Als het parket aan de vloer wordt vastgelijmd, noemen we dit ‘verlijmd’. Het ligt dan steviger, maar het is lastig om eronder te komen wanneer je bijvoorbeeld een lek hebt. Tot slot kun je zelf bepalen of je kiest voor een visgraatparket, of dat je de planken in een rij neerlegt. 

 

Wat zijn de voordelen van parket? 

Het grootste voordeel van een parketvloer is dat het weinig onderhoud nodig heeft. De kosten van een houten vloer liggen wat hoger dan die van bijvoorbeeld laminaat of PVC, maar de vloer gaat wel 20 tot 30 jaar mee. In al die jaren hoeft hij maar twee à drie keer geschuurd te worden. Een ander groot voordeel van een houten vloer is dat hij uniek is. Geen enkel stuk hout is hetzelfde, en dat betekent dat u een vloer heeft die niemand anders bezit.