Ongedierte zorgt bij veel woningbezitters voor een grote ergernis. Dit is niet voor niets! Aan ongedierte zitten verschillende risico’s. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsrisico’s, wanneer het ongedierte bacteriën bij je woning mee naar binnen neemt. Naast deze risico’s voor je eigen gezondheid, zou het ongedierte ook voor schade aan je woning kunnen zorgen. In dit artikel zetten we verschillende vormen van schade voor je op een rijtje. Waarmee dien je rekening te houden als er ongedierte in huis blijkt voor te komen? Hoe kom je van het ongedierte af? Enzovoorts.

 

Schade als gevolg van ongedierte

Een van de meest voorkomende vormen van schade als gevolg van ongedierte, is een aangetaste isolatie op zolder. Met name muizen vinden het prettig om aan het isolatiemateriaal te knagen. Zij gebruiken dit bijvoorbeeld voor het opbouwen van hun nest. Wanneer de muizen niet tijdig bestreden worden, is de kans op een heuse muizenplaag in huis bijzonder groot.

Ook schade aan houten constructies komt vaak voor. Deze schade wordt veroorzaakt door houtworm. De houtworm graaft gangen door het hout, om zich te kunnen voeden. Op het moment dat de houtworm groot genoeg is, zal deze de houten constructie verlaten. Het kwaad is op dat moment al geschied.

 

Zelf ongedierte bestrijden in huis

Je kunt ervoor kiezen om ongedierte zelf te bestrijden. Er zijn verschillende chemische bestrijdingsmiddelen op de markt, die je hierbij kunnen helpen. Houd er rekening mee, dat het gebruik van deze middelen bepaald niet zonder risico is. De middelen kunnen schadelijk zijn voor je interieur, maar zeker ook voor je gezondheid en die van huisdieren. Denk bijvoorbeeld aan de nevel van een chemische spray. De nevel zal op de vloer, een stoel of ander meubelstuk terechtkomen. Wanneer een huisdier aan deze meubelstukken likt, kan dat grote gevolgen hebben. Daar komt bij dat deze middelen lang niet altijd effectief zijn in de bestrijding van ongedierte.

 

Professionele hulp inschakelen om schade te voorkomen

Om schade als gevolg van ongedierte in huis tegen te gaan, is het daarom slim om een professionele ongediertebestrijding in te schakelen. Er zijn verschillende organisaties, die door het hele land actief zijn. Zij kunnen het ongedierte op een effectieve en efficiënte wijze voor je bestrijden. De kans op schade aan je woning neemt hierdoor sterk af. Ook kunnen zij je adviseren over mogelijkheden om nieuwe ongediertesoorten buiten je woning te houden. Wist je bijvoorbeeld dat het helpt om hout met beits in te smeren? Het maakt de houten constructies minder aantrekkelijk voor houtworm.