Heb jij thuis een kachel die nog werkt? Dan is deze aangesloten op een rookkanaal. De kans is groot dat de rook die vrijkomt bij de verbranding afgevoerd wordt via een schoorsteen op het dak. Veel mensen zien dit als vanzelfsprekend. Dit is echter niet het geval. Rook wordt alleen afgevoerd als jouw schoorsteen goed schoon is. Zie jij niet in waarom jij regelmatig een schoorsteenveger in moet schakelen? Wij zetten hier vijf redenen op een rijtje om jouw schoorsteen schoon te houden.

1. Rook in huis

Zit jouw schoorsteen verstopt? Dan kan het rook niet of nauwelijks meer via de schoorsteen naar buiten. In dat geval zoekt de rook een andere uitweg. De makkelijkste manier is in dat geval via jouw kachel. De rook komt zodoende in huis terecht. Te veel van deze rook inademen is slecht voor je gezondheid. Bovendien stinken meubels zo binnen de kortste keren naar rook.

2. Koolmonoxidevergiftiging

Jij hebt ongetwijfeld weleens van koolmonoxide gehoord. Dit is een gas dat ontstaat bij het onvolledig verbranden van hout, kolen of gas. Ook een kachel kan dit gas dus voortbrengen. Krijg jij een te grote hoeveelheid koolmonoxide binnen? Dan kun je hieraan doodgaan. De kans op een koolmonoxidevergiftiging is aanzienlijk groter als jouw schoorsteen niet schoon is. Dit gas komt dan namelijk niet in de buitenlucht terecht, maar in jouw woning.

3. Schoorsteenbrand

Nog een belangrijke reden om jouw schoorsteen schoon te houden is dat de kans op een schoorsteenbrand zo een stuk kleiner is. Indien er veel creosoot in het rookkanaal zit, kan dit door de hitte in brand vliegen. Een schoorsteenbrand is in dat geval het logische gevolg. In een schone schoorsteen is weinig creosoot aanwezig, waardoor de kans op een schoorsteenbrand alweer een stuk kleiner is.

4. Geen vogelnest in schoorsteen

Veel mensen met een kachel krijgen op den duur te maken met een vogelnest op of in hun schoorsteen. Waarom vogels zich hier nestelen? Omdat de rook die uit de schoorsteen komt lekker warm is. Dit maakt een schoorsteen voor vogels een aangename nestelplaats. Zo’n nest kan echter ook in brand vliegen en een schoorsteenbrand veroorzaken. Indien jij jouw schoorsteen minimaal één keer per jaar laat vegen, wordt een vogelnest altijd opgemerkt.

5. Veilig gebruikmaken van jouw kachel

De voornaamste reden om jouw schoorsteen te vegen is simpelweg dat je dan veilig gebruik kunt maken van jouw kachel. Met een schone schoorsteen hoef jij je namelijk geen zorgen te maken over bovenstaande problemen. Zorg er dus voor dat jij minimaal één keer per jaar een schoorsteenveger inschakelt om jouw rookkanaal schoon te houden.