Als je veel aan je bureau of werktafel zit, is een degelijke bureaustoel geen overbodige luxe. Dit geldt niet alleen voor mensen met een kantoorbaan, maar ook voor scholieren die dagelijks huiswerk moeten maken of mensen die thuiswerken en vaak aan één stuk doorwerken. Met een degelijke bureaustoel bedoelen we dan niet een stoel die in de hoogte kan versteld worden en waarvan de rugsteun achteruit kan. Nee, met een degelijke bureaustoel bedoelen we ergonomische bureaustoelen die je lichaam volledig ondersteunen. Maar waarom zou je zo'n stoel in huis halen? We geven jou hier alvast een aantal argumenten om te kiezen voor ergonomie in je thuiskantoor.

Een goede zithouding voorkomt problemen

Een slechte zithouding veroorzaakt bijvoorbeeld rug-, nek-, schouder- en beenklachten. Het probleem zit vooral in de bloedtoevoer die afgesneden wordt bij een verkeerde zithouding. En aangezien niet ieder mens hetzelfde is, kan niet iedereen in dezelfde type stoel zitten. Hoe meer een stoel aangepast kan worden, hoe beter. Laten we de verschillende onderdelen van een bureaustoel eens bekijken.

De zitting

  • De zithoogtemoet verstelbaar zijn. Je benen moeten minimaal in een hoek van 90° geplaatst kunnen worden en je voeten moeten plat op de vloer kunnen staan.
  • De zitdieptemoet verstelbaar zijn. Dit gebeurt door een verschuifbare zitting. Zo kun je altijd mooi tegen je rugleuning zitten en heb je geen last in je knieholtes omdat je stoel te diep is.
  • Het synchroon-mechanismemaakt het mogelijk om de zitting te kantelen. Hierdoor kun je wisselen tussen een 'actieve', rechtop zittende houding en een 'passieve' houding met uitgestrekte benen.

De leuning

  • De leuning hoogtemoet verstelbaar zijn. Zo krijg je altijd de perfecte steun in de rug.
  • De leuning moet kantelbaar Zo bepaal je zelf de hoek tussen je zitting en je leuning.
  • De leuning moet fixeerbaarzijn voor momenten wanneer je de kantelfunctie niet wilt gebruiken.

De armsteunen

Bij armsteunen spreken we van 2D, 3D en zelfs 4D verstelbare armsteunen. Bij 2D kunnen de armsteunen in de hoogte en breedte ingesteld worden, bij 3D ook in de diepte (voorwaarts en achterwaarts) en bij 4D kantelen de armsteunen links en rechts.

Enkele technologische hoogstandjes

Als je toch nog een stap verder wilt gaan en écht gebruik wilt maken van hoogstaande technologie, dan bestaat er bijvoorbeeld het Trimension systeem. Hiermee kun je je lichaam in alle richtingen kantelen, ook wel swoppen genoemd. Je stoel past zich automatisch aan. Daarnaast bestaat er de body-balace-techniek. De zitting is zodanig ontworpen dat je zit zoals op een zitbal. Bij elke beweging die je maakt wordt de zitting aangepast.

Last but not least...

Vergeet bij al deze technische snufjes ook niet het esthetische. Kies een mooie kleur die bij jou past en een stijlvol onderstel. Bekijk ook welke wieltjes het beste geschikt zijn: voor een zachte of voor harde ondergrond bijvoorbeeld. Een ergonomische bureaustoel zorgt voor je lichamelijke en tegelijk geestelijke gezondheid.