Voor het eerst een nieuwe vriend of vriendin over de vloer krijgen is best wel spannend. Of misschien krijg je wel je nieuwe vlam of zelfs al schoonouders langs. Visite is leuk, maar je wilt ook een goede indruk achterlaten bij hen. Zeker wanneer mensen voor het eerst komen. Dat doe je natuurlijk allereerst met een opgeruimd huis, maar ook details kunnen de indruk verbeteren. Waar kun je allemaal op letten? We geven je er gratis nog wat tips bij van wat je tijdens het bezoek kunt doen en wat je juist het beste kunt laten. Zeker weten dat ze graag nog een keer langskomen!

Clean it up!

Krijg je visite, dan wil je alles behalve slordig overkomen. Mensen die bij iemand binnenkomen, beginnen al vrijwel meteen met rondkijken hoe je woont en wat je levensstijl is. Dus: even opruimen voordat het goede volk komt. En opruimen hoeft niet eens saai te zijn en het hoeft al helemaal niet lang te duren! Zet allereerst je favoriete muziek aan en daar ga je! Is het echt een grote bende? Schroom zeker niet om dingen weg te gooien. Dat is niet voor iedereen makkelijk. De een gooi makkelijker iets weg dan de ander. Bedenk: heb ik het echt nog nodig? Als ik het bewaar, ga ik het écht gebruiken? Mis ik het als het weg is? Wie echt moeite heeft met weggooien, kan ook bekijken wat iemand anders nog nuttig zou vinden. Weggeven voelt vaak beter dan weggooien.

Plannen en afspraken

Plan het opruimen. Doe niet alles door elkaar en in één keer. Dan wordt het een lange sessie. In stukjes hakken maakt de klus overzichtelijker. Het geeft het idee dat er een einde aan komt en maakt het voor je idee korter. Nadat je hebt opgeruimd, maak je een afspraak met jezelf (en eventueel je huisgenoten): geef je spullen een vaste plek en berg gebruikte spullen direct op. Waarschijnlijk weet je in je rommelige kamer meteen waar alles ligt en zodra alles is opgeruimd, moet je naar alles zoeken. Daar zijn die vaste plekken voor. In het begin is dat misschien nog wel veel nadenken en wat zoeken, maar dat went snel, echt waar!

Je spullen hebben een aandeel

En dan je spullen. Je wilt je gasten niet opzadelen met kapotte of oude glazen en bordjes. Je wilt  wel iets moois hebben. Betekent dat dan dat je meteen naar de winkel moet rennen? Nee hoor! Kijk eens goed wat je al hebt. Moet je echt iets nieuws kopen of heb je nog iets wat je nog kunt gebruiken? Glazen, kopjes, bordjes… Er zit wel een ‘maar’ aan: doe niet alles om je visite te imponeren, hou het lekker bij jezelf. Wat jíj mooi vindt. Misschien heb je wel hele gave glazen een keer gekregen, want bedrijven laten maar al te graag spullen zoals glazen bedrukken om reclame te maken. Over bedrukken gesproken: voor een feestje kun je ook leuke ballonnen bedrukken in jouw stijl. Met een tekst of leuke afbeelding.

Het gaat om jou

We zijn tegenwoordig wel erg materieel ingesteld. En dat is ook wel logisch, maar indruk maak je toch vooral met je eigen gedrag en hoe je bent. Blijf lekker jezelf. Daarnaast hebben we nog een paar tips voor je van hoe je met je eigen gedrag een goede indruk maakt. Wees attent zonder te forceren. Als iemand ‘nee’ zegt op de vraag of hij nog iets wil drinken of eten, hou het dan ook bij die ‘nee’. Vraag maximaal 1 keer of hij écht niet wil. En let tussen de gesprekken door af en toe op de glazen van je visite. Je hoeft niet direct na de laatste slok nog meer aan te bieden, liever niet zelfs. Maar te lang met een leeg glas zitten werpt ook niet bepaald zijn vruchten af.