Je huis isoleren rendeert, daar is iedereen het mee eens. Zo is het bewezen dat vloerisolatie bij een gemiddeld gezin tot wel 15% besparing geeft op het budget voor de verwarming. En daarnaast geeft vloerisolatie een aangenaam en comfortabel gevoel. Laat je goed adviseren want er bestaan verschillende soorten vloerisolatie.

Welke mogelijkheden bestaan er in vloerisolatie?

Als je nieuw bouwt of je huis volledig renoveert, is het natuurlijk makkelijk om je vloer te isoleren. Meestal gebeurt dit in de kruipruimte: ofwel wordt de bodem ofwel het 'plafond' van de kruipruimte geïsoleerd. Bij bestaande woningen of woningen met een te lage kruipruimte wordt de vloer langs boven geïsoleerd. De vloerisolatie wordt dan op de betonvloer aangebracht. Hier bovenop komen dan je tegels, parket of een ander soort vloer. Bij een bestaande houten vloer wordt het hout (gedeeltelijk) weggenomen, de isolatie wordt onder het hout aangebracht en de vloer wordt terug dicht gemaakt.

Welk materiaal kies jij voor de isolatie?

Het meest gebruikte isolatiemateriaal voor vloeren is PUR (Polyurethaan) schuim. Daarnaast bestaat er 'jetspray', een mengeling van minerale vezels, organisch bindmiddel en daarbij een primer. Deze twee soorten isolatie zorgen voor het grootste rendement. Er zijn nog andere materialen voor vloerisolatie zoals rotswol (ook steenwol genoemd), glaswol, Neopixels (XPS) en EPS welke een afgeleide zijn van polystyreen. Alternatieve isolatiematerialen zijn schapenwol, houtwol en cellulose. Deze worden vooral in ecologisch gebouwde woningen gebruikt. Elk van deze materialen hebben hun eigen toepassingen en voordelen. Vraag uitgebreid advies aan diegene die de isolatie zal plaatsen. Hij kan je perfect zeggen welke isolatie het beste is voor jouw huis.

Met vloerisolatie is je woning meer waard

Het grootste voordeel van vloerisolatie is dat het een aangenaam gevoel geeft. Het verhindert optrekkend vocht van beneden uit, namelijk vanuit de grond of vanuit de kruipruimte. Je vloer voelt minder koud aan. Op een goed geïsoleerde vloer kun je probleemloos op je kousen lopen of je kunt je kinderen rustig op de vloer laten spelen. De warmte van je verwarming wordt meer geleidelijk door de kamer gestuurd wanneer je vloer goed geïsoleerd is. Daarnaast speelt het financiële een grote rol. Na ongeveer 5 jaar heb je je investering terugverdiend en je woning heeft meteen een beter energielabel. En je bespaart heel wat energiekosten. Je woning is veel meer waard dan tevoren. De verhouding tussen je investering en de opbrengst is heel voordelig.