Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Als er om wat voor reden dan ook schade ontstaat aan bijvoorbeeld je keuken, de ketel of aan leidingen die in het huis lopen, dan kan een opstalverzekering deze kosten dekken. Dit soort schade zul je waarschijnlijk niet heel vaak meemaken, maar als het gebeurt is het toch prettig dat je een verzekering hebt die deze kosten dekt. De premie die je voor deze verzekering betaalt is voor iedereen anders. Dat een opstalverzekering kosten met zich meebrengt is duidelijk, maar er zit bij verschillende verzekeraars veel verschil in deze kosten. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het bepalen van de premie van de opstalverzekering. Hier worden de belangrijkste factoren die een rol spelen toegelicht.

Het type woning

Één van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de premie is het type woning. Er zijn in Nederland veel type woningen te vinden. Van een klein appartement tot aan een vrijstaande villa, en alles wat daar tussenin zit. Een groter huis heeft meer waarde en de potentiële schadelast is daarmee ook hoger. Voor een groter type huis wordt doorgaans dan ook een hogere premie voor een opstalverzekering betaald dan voor een kleiner huis. Daarnaast kan de leeftijd van een huis ook een rol spelen. Bij een oud huis is de kans op schade relatief gezien groter dan bij een nieuwbouw huis.

Dekking

Niet iedere opstalverzekering heeft dezelfde dekking. Je kunt bij verschillende aanbieders van opstalverzekeringen zelf kiezen welke dekking je neemt. Zo ben je voordeliger uit wanneer je een lage dekking neemt, maar deze verzekering zal niet in alle gevallen uitkeren. Wanneer je zelf iets op de dure vloer laat vallen, zal in dat geval bijvoorbeeld niet uitkeren. Of wanneer een schuurtje instort door jarenlang achterstallig onderhoud. Wanneer je kiest voor een zogeheten allrisk polis zal er in meer gevallen uitgekeerd worden, maar zal de hoogte van de premie ook wat hoger zijn.

Regio

De regio waar je woont, kan van invloed zijn op de hoogte van de premie. Een aanbieder van een opstalverzekering zal namelijk op basis van de locatie een inschatting maken hoe groot de kans is dat er schade ontstaat, waardoor de verzekeraar zal moeten uitkeren. In bepaalde regio’s, gebieden of zelfs specifieke steden is de kans hierop groter, waardoor de verzekeraar een hogere premie zal hanteren.

Bekijk dus goed welke voorwaarden aan jouw opstalverzekering gekoppeld zijn, of het voldoet aan al jouw wensen en of de dekking helemaal is zoals jij het wil. Is dat niet het geval, kijk dan online naar mogelijkheden van andere verzekeraars. Zo is een opstalverzekering van Diks een goed alternatief; betaalbaar, kwalitatief en hoge service.