Een gootsteen raakt betrekkelijk eenvoudig verstopt. Hoe dit komt? Doordat veel mensen er van alles en nog wat doorheen spoelen. Zo belanden er bijvoorbeeld vaak etensresten in de gootsteen. Deze resten kunnen zich op gaan hopen in de afvoer, waardoor een verstopping snel geboren is. Ook wordt er regelmatig vet door de gootsteen gespoeld. Dit kan gaan stollen en zo een verstopping veroorzaken. Heb jij ook te maken met een verstopte gootsteen? Dan wil je deze zo snel mogelijk ontstoppen. Wij vertellen je hieronder hoe je dat doet.

Gebruik een ontstopper

Veel mensen proberen hun gootsteen te ontstoppen met een ontstopper. Jij hebt deze vast ook wel in huis. Plaats de zuignap volledig over het afvoerputje en beweeg de ontstopper een aantal keer op en neer. Verwijder de rommel die omhoog komt vervolgens handmatig. Tip: ga niet te wild op en neer, want hierdoor kan de verstopping verder jouw afvoer in schieten.

Giet ontstoppingsmiddel in de gootsteen

Niet iedereen boekt succes met een ontstopper. Probeer het in dat geval eens met ontstoppingsmiddel. Dit middel is in veel winkels te koop. Jij kunt het echter ook zelf maken. Hoe? Met behulp van soda en azijn. Gooi eerst wat soda in jouw afvoer, wacht tien minuten en giet er vervolgens een scheut azijn achteraan. De verstopping kan op deze manier oplossen.

Maak het sifon schoon

Een verstopte gootsteen wordt vaak veroorzaakt door rommel in het sifon. De verstopping kan in dat geval verholpen worden door het sifon schoon te maken. Verwijder de rommel handmatig. Gebruik vooral geen scherpe voorwerpen, want hiermee beschadig jij jouw afvoer mogelijk.

Schakel hulp in

Is de verstopping nog steeds aanwezig? Dan is een ontstoppingsdienst inschakelen verstandig. Deze professionals weten een verstopping in jouw gootsteen altijd te verhelpen. Dit doen zij bovendien op de juiste manier, waardoor de kans op herhaling bijzonder klein is. Laat het er in ieder geval niet bij zitten, want een verstopping verdwijnt nooit vanzelf!