Je tuin inrichten kost wel wat denkwerk. Onder andere stel je je de vraag: hoe ga ik mijn tuin afschermen of indelen? Tuinschermen zijn ideaal om je tuin die vorm en uitstraling te geven die jij wilt. Nog meer dan bij tuinafsluitingen heb je een enorme keuze aan tuinschermen. Zie jij bij je zoektocht het bos door de bomen niet meer? Wij maken jou hier wat wegwijs in de wereld van de tuinschermen. Laat je inspireren!

Bepaal de functie en look van je tuinscherm

Voordat je op zoek gaat naar tuinschermen bepaal je eerst waarvoor je tuinscherm precies gaat dienen. Wil je een volledige afscherming van je voor- of achtertuin? Kies dan voor volledig zichtdichte schermen. Wil je toch wat van de omgeving buiten je tuin genieten? Ga dan voor opengewerkte schermen. Uiteraard kun je een combinatie van deze twee kiezen. Een tweede vraag is: welke uitstraling moeten de schermen hebben? Je kiest voor een natuurlijke look met bijvoorbeeld naturel houten of een kokos scherm. Ga je eerder voor een strakke look? Kies dan voor composiet of rabatdelen. Schilder je hout voor een nog strakkere look. Of schilder bijvoorbeeld je palen in zwart maar laat je schermen zelf in naturel. In plaats van palen kun je voor gemetste pilaren kiezen waartussen je panelen komen: een mooie combinatie tussen hout en steen. Een speelse look krijg je door in je schermen een waaierscherm in te werken. Het geeft aan een vrijstaand scherm een mooie afwerking aan de zijkanten. Heb je een grote tuin en wil je 'tuinkamers' inrichten? Dan heb je heel wat mogelijkheden van tuinscheidingen. Denk bijvoorbeeld aan gaaspanelen (met draad) of trellis-panelen (latwerk). Zij functioneren net als in een binnenhuisinrichting als room-divider. En je kunt er ook klimplanten in laten groeien. Dit type van tuinschermen creëert een groot stuk privacy zonder helemaal afgesloten te zitten.

Combineer je tuinscherm met andere elementen

Het is heel stijlvol om je tuinscherm mooi te laten aansluiten bij andere elementen. Denk bijvoorbeeld aan bloembakken van dezelfde soort hout, een houten terrasvloer of houten zitbanken. Heb je bijvoorbeeld een groot schuifraam naar de tuin toe en je tuinscherm komt tot tegen je achtergevel? Aarzel dan niet om ook binnen in je huis elementen te plaatsen die aansluiten bij je tuinschermen. Dit kan door bijvoorbeeld een gedeelte van een binnenmuur te bekleden met hout van hetzelfde type en kleur als je tuinscherm.