Bij de inrichting van je huis of appartement kom je uiteraard uit bij het kiezen van leuke meubelen. Meer en meer meubelproducenten en -verkopers richten zich zo veel mogelijk op de noden en behoeften van de klanten. Duurzaamheid en flexibiliteit zijn bijvoorbeeld criteria waarmee rekening moet gehouden worden. Minder en minder mensen kopen meubelen slechts voor een paar jaar. Veel meubels gaan zelfs een heel leven mee. En ze worden vaak verhuisd van de ene naar de andere woning en in verschillende kamers ingezet.

Kies jij voor duurzame meubelen?

Als we het hebben over 'duurzaamheid', dan spreken we vaak over degelijk, sterk, functioneel en decoratief tegelijkertijd. We houden hierbij ook rekening met de ecologische voetafdruk die meubelen achterlaten, zowel op gebied van productie als van afvoer nadat ze hun dienst gedaan hebben. Denk daarbij aan hout of een ander materiaal dat makkelijk te recycleren is. Duurzaamheid heeft ook te maken met het aankopen van meubelen aan eerlijke prijzen. Waarom zou je immers te veel betalen voor dezelfde kwaliteit?

Kies jij voor flexibele meubelen?

Hedendaagse gezinnen wijzigen in de loop der jaren wat betreft het aantal gezinsleden, de gewoontes en behoeftes. Als je voor de aankoop van meubelen staat, denk dan ook aan de toekomst. Zal die ene kast voor jaren op die ene plek blijven staan? Of zie je nu al dat bijvoorbeeld een boekenkast nu als boekenkast kan dienen maar binnenkort op de studentenkamer van je zoon een andere functie kan krijgen? Woon je nu nog in een klein appartementje maar wil je later groot wonen? Dan kun je nu bijvoorbeeld kiezen voor twee smalle kasten die je nu apart plaatst, maar later samenvoegt tot één grote kast. Deze en ander kleine bedenkingen zijn het overwegen waard!

Kies jij onmiddellijk voor een totaalplaatje?

Je kunt er voor kiezen om stap voor stap je set meubelen samen te stellen. Maar tegenwoordig bestaat er ook de formule dat je bijvoorbeeld een volledige woonkamer aankoopt. Vroeger kocht je bijvoorbeeld je eettafel en -stoelen. En daarnaast kocht je je salontafel. En even later had je nog een tv-kast nodig. Nu kan dit in één pakket. Goede voorbeelden hiervan vind je onder meer bij Meubella. Dit concept heeft vele voordelen. Ten eerste ben je zeker dat al je meubelen in dezelfde stijl en uitvoering zijn. Dit geeft aan je kamer een stijlvol cachet en een groter ruimtegevoel. Anderzijds is de aankoop van een totaalpakket voordeliger dan wanneer je elk meubel apart zou kopen. Zo heb je vast nog wel wat budget over voor leuke extra accessoires.