Als het gaat om de daken die we op onze huizen hebben, dan hebben we het over grofweg twee varianten: het platte dak en het schuine dak. Voor allebei geldt dat het in goede conditie houden ervan heel veel ongemak kan voorkomen.

Het platte dak: best kwetsbaar

Een plat dak kan behoorlijk kwetsbaar zijn. Het krijgt volop te maken met verschillende nadelige gevolgen van het weer. Vorst, vocht maar ook zon laten hun sporen na op het dak. Om die reden is het verstandig om het dak regelmatig te inspecteren en direct in te grijpen als je beschadigingen ziet.

De meeste platte daken zijn bedekt met bitumen, jarenlang vrijwel de enige dakbedekking die we kenden. Een prima materiaal, maar wel eentje met een houdbaarheidsdatum. Het is gevoelig voor zowel hoge als hele lage temperaturen, vocht en zeker ook Uv-straling. Al deze invloeden zorgen ervoor dat bitumen kwetsbaar is, en na ongeveer twintig jaar echt op is. Heb je pech, dan kunnen vele jaren eerder de eerste gebreken al opduiken. Is jouw dak bedekt met bitumen, dan is een regelmatige inspectie dus onmisbaar. Let daarbij vooral goed op rond de randen van het dak en bijvoorbeeld een schoorsteen. Zie je barstjes, of voel je het materiaal als het ware kraken onder je schoenen, is het tijd om te repareren of vervangen.

Dat vervangen gebeurt steeds vaker met een nieuw materiaal, EPDM. Dit is een synthetisch rubber dat, in tegenstelling tot bitumen, niet reageert op kou, warmte, vocht of Uv-stralen. Daardoor verslijt EPDM folie nauwelijks, en kan het zo maar 50 jaar mee gaan. Mocht je dakbedekking aan vervanging toe zijn, is overstappen op dit nieuwe materiaal dus het overwegen waard. Het is een stuk duurzamer, en scheelt jou regelmatige inspectierondes, al kan het natuurlijk nooit kwaad om de boel een beetje in de gaten te blijven houden.

Schuine daken: vooral problemen bij storm

Alhoewel schuine daken op verschillende manieren bekleed kunnen zijn, vinden we in Nederland vooral de traditionele stenen dakpannen op het dak. Een prima bedekking, die zorgt dat het regenwater van het dak afloopt. Doordat de pannen over elkaar heen zijn aangebracht, dakpansgewijs dus, is de kans op doorslaan van water minimaal.

Het nadeel aan dakpannen is dat ze in feite los op het dak liggen. Dat maakt ze met name tijdens harde wind kwetsbaar. Gaat het flink tekeer, dan is het altijd raadzaam om de volgende dag je dak even na te kijken. Dat kan, in tegenstelling tot bij een plat dak, gewoon vanaf de grond. Tref je op die grond al dakpannen aan, dan weet je dat het mis is. Maar check ook zeker even je dak zelf, en kijk of er geen pannen schuin zijn komen te liggen. De kans is namelijk groot dat deze lekkage kunnen gaan geven óf bij de volgende storm naar beneden komen vallen.