Jaloezieën zijn een stijlvolle manier om je kamer helemaal tot in detail af te maken. Je kiest ze uiteraard om de zon- en lichtinval te controleren. Maar jaloezieën kopen doe je ook omdat ze een gezellige sfeer creëren. En bovendien zijn ze in verschillen kleuren, uitvoeringen en stijlen te verkrijgen.

Speel met het licht

Jaloezieën zijn ideaal om je lichtinval perfect te regelen. Je kunt ze volledig naar beneden laten en in een volledig gesloten stand plaatsen om je kamer helemaal te verduisteren. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor de slaapkamer. Wil je bijvoorbeeld wel licht binnen krijgen maar wil je inkijk vermijden zoals bijvoorbeeld in je badkamer? Dan kun je de lamellen schuin plaatsen. Als je toch zicht wilt hebben op de buitenomgeving maar je wilt geen zonlicht binnen krijgen, dan trek je je jaloezieën gewoon half op. Jaloezieën zijn makkelijk te bedienen met een optrekkoord en een systeem om de lamellen schuin of horizontaal te plaatsen. Op die manier krijg je altijd perfect die zon- en lichtinval die jij wenst.

De perfecte jaloezieën voor jouw woning

Veel ramen zijn standaard maten en daarom kun je ook makkelijk standaard jaloezieën voor je ramen vinden. Maar van zodra je raam ook maar een paar centimeter afwijkt van de standaard afmetingen, laat je best jaloezieën op maat maken. Zo sluiten ze voor 100% aan op je ramen en laten ze zo weinig mogelijk licht binnen. Naast de afmeting kun je ook het materiaal kiezen: ga je voor hout, kies je kunststof of verkies je aluminium? Aluminium heeft een iets strakker uitzicht dan hout. Kunststof is heel gemakkelijk te onderhouden. Kies ook de breedte van de lamellen. Smalle lamellen geven een speelse look, brede lamellen zien er iets strakker uit. En dan komt de kleur: welke kleur past in jouw interieur? Bedenk dat jaloezieën een groot oppervlak in je kamer innemen en daardoor een grote invloed hebben op de algemene uitstraling. Lichte kleuren zijn ideaal om een groot ruimtegevoel te krijgen, donkere kleuren maken je kamer intiemer.

Jaloezieën of vouwgordijnen?

Als je aan verduistering denkt, heb je verschillende mogelijkheden. Jaloezieën is er één van, vouwgordijnen zijn een andere mogelijkheid. Elk van de systemen heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen en voordelen. Lees in ons artikel over vouwgordijnen hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn. Vergelijk ze met jaloezieën en bepaal wat er het beste bij jou en je woning past. Wij willen hier alvast enkele verschillen tussen de twee systemen aanhalen. Vouwgordijnen bestaan uit stof, transparant of niet. Het regelen van de lichtinval gebeurt bij vouwgordijnen volledig door de keuze van de stof. Vouwgordijnen kun je niet zomaar even 'open' of 'dicht' installen, wat je bij jaloezieën wel kunt doen. Vouwgordijnen moet je optrekken of naar beneden laten om de lichtinval te controleren. Vouwgordijnen hebben een iets meer geklede look dan lamellen. Dit is uiteraard een kwestie van smaak. Weeg de voor- en nadelen van beide soorten raamdecoratie tegenover elkaar af voordat je je keuze maakt.